Miről szól az Elveszett birodalom?

Minden regény cselekményét össze lehet foglalni egy oldalban... állítólag. Ezt hívjuk szinopszisnak. Ha most megpróbálnám Az elveszett birodalom teljes cselekményét, minden történetszálat és az egész hátteret leírni, garantálom, hogy több lenne egy A4-es oldalnál. Ez állítólag a  kezdő írók gyakori betegsége, mintegy a kezdőség ismérve. Ezzel én nem értek egyet, de a véleményem nem mérvadó ebben a kérdésben. Viszont nagyon röviden, és alig néhány spoilert alkalmazva felvázolom, miről is szól Az elveszett birodalom.

A regény műfaja: alternatív történelem (steampunk elemekkel). A fő cselekmény két szálon fut, az első fő szál a Briton Birodalomban játszódik. Ebben a világban a rómaiak elleni felkelést megnyerték az egyesült kelta seregek Boudica királynő vezetésével, ezért a Brit-szigetek soha nem vált a Római Birodalom provinciájává. A politikai berendezkedés pedig követte a hagyományt, és az egyesült kelta népeket, azaz a britonokat a további évszázadok során nők irányították. Azonban a matriarchátus idővel kitermelte saját ellenzékét, így a britonok kétezer évnyi történelme során óhatatlanul is felütötték fejüket a férfiak által szított lázadások, melyek közül a leghíresebb Briana királynő kormányzását volt hivatott megtörni. A lázadást leverték, ám a jóságos királynő nem kívánta véres megtorlásokkal megfélemlíteni saját népének férfi tagjait, ezért megalkotott egy rendszerváltoztatási törvényt, mely hosszúra nyúló, ám konkrét időszak meghatározása után apránként visszahelyezi a hatalomba a férfiakat is. 

Itt érkezünk meg a cselekmény fő idejébe.: az iparosodott Briton Birodalom a változás korát éli meg a technikai fejlődés és a fokozatos férfiasodás korszakában. Az Oakwood család nőtagjait követhetjük nyomon, amint keresik helyüket ebben a törékeny világban. Flora, a legidősebb lány a királynő szolgálatába áll, Bluebelle kalandokról álmodik, Lily pedig szembeszáll fiú féltestvérével, hogy a birtokot az örökösödési törvény változásai után is a család irányítása alatt tarthassa. 

Ezzel szemben a Római Birodalom, modernizálódott hadseregével, stabilan tartja határait. Az iparosodás és felvilágosodás következtében viszont szintén belső harcait vívja. A császár, Marcus Romolus fiai két ellentétes oldalra állnak ezekben a politikai csatározásokban. A szenátusban a patríciusok és a hatalmat nyert plebejus képviselők egymásnak esnek egy törvényjavaslaton, ami megszüntetné a rabszolgaságot, és egyéb módokon kedvezne a köznépnek. Az egyiptomi provincia elszakadási kísérleteket tesz, a háttérben pedig már készülődnek a birodalmat feldarabolni kívánó hadurak, külföldi kiskirályok. 

A Római Birodalom mindig ütőképes hadserege az évszázadok során csupán egyetlen területet nem tudott meghódítani: a titokzatos Galliát. Minden kísérlet kudarcba fulladt, a tenger felől érkező hajókat sűrű, mágikus köd nyelte el, a szárazföldi légiókat vad szörnyetegek szaggatták szét a sűrűn benőtt erdőkben. 

Az események hatására a két birodalomból egyszerre kezd menekülésbe egy-egy számkivetett csapat, hogy végére járjon a rejtélynek, és új hazát találjon. De köztük is akad, aki elárulná társait, csak hogy megbízója saját magának követelhesse az ismeretlen földterületet, az idők során elveszett Gall Birodalmat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jön-jön-jön 2019!

És nemcsak rengeteg jó könyvvel jön a zsánerolvasók legnagyobb örömére, hanem munkával és szerkesztéssel előre betervezetten. Nagy örö...